Zdrowe nawyki żywieniowe, produkty ze Sprawiedliwego Handlu
Opis:
Karta pracy "Certyfikaty". Materiały dodatkowe do scenariusza zapoznającego uczniów z podstawowymi faktami na temat Sprawiedliwego Handlu.
Autor/Autorka (autorzy/autorki):
Joanna Góral-Wojtalik, Gabriela Lipska-Badoti, Dorota Moran
Wydawca:
Instytut Globalnej Odpowiedzialności
Odniesienie do podstawy programowej: Jak dla właściwego scenariusza. zwiń
Odniesienie do podstawy programowej:Jak dla właściwego więcej
Certyfikaty
Najbardziej lokalny – Produkty z tym certyfikatem są produkowane w Polsce, najlepiej jeśli to będą produkty z regionu, w którym mieszkamy. Produkty takie nie wymagają transportu tysiące kilometrów, zatem nie dochodzi do nadmiernej emisji CO2, dlatego produkt nie przyczynia się do powstawania zmian klima- tycznych na Ziemi. Symbol: parasol.
Szanujący ludzi i środowisko – Przy produkcji tego produktu nie wykorzystuje się dzieci do pracy, pracownicy dostają godziwe zarobki, nie są wyzyskiwani. Często są to produkty posiadające certyfikat Sprawiedliwego Handlu. Dodatko- wy certyfikat żywności ekologicznej zapewnia, że uprawa roślin jest przyjazna dla środowiska i zdrowa dla ludzi. Symbol: uśmiechnięte słoneczko.
Wulkan zdrowia – Głównym walorem takich produktów są właściwości diete- tyczne. Mają one niewiele kalorii i tłuszczu. Nie zawierają konserwantów. Zrów- noważona dieta wymaga odpowiedniej ilości składników odżywczych, a takie produkty pozwalają uniknąć nadwagi i niedoboru witamin i minerałów. Symbol: zielony ogórek.