MATERIAŁY DODATKOWE

Czekolada – gorzka prawda o słodkim przysmaku cz. II

Opis: Załącznik nr 2. Quiz

Autor/Autorka (autorzy/autorki):



Załącznik nr 2. Quiz

1. Który składnik jest najważniejszy w produkcji czekolady?
A: kakao
B: mleko
C: cukier

2. Kakao pozyskuje się z:
A: kory kakaowca
B: nasion kakaowca
C: liści kakaowca

3. Na którym kontynencie produkuje się najwięcej kakao?
A: w Azji
B: w Afryce
C: w Ameryce Południowej
D: w Europie

4. Kraje Globalnego Południa to kraje:

A: leżące na półkuli południowej, tj. Australia i Nowa Zelandia
B: leżące na półkuli południowej: w Afryce, Azji i Ameryce Południowej
C: charakteryzujące się ciepłym klimatem, zamożnością i wysokim poziomem jakości życia mieszkańców

5. Na którym kontynencie spożywa się najwięcej kakao:
A: w Azji
B: w Afryce
C: w Ameryce Południowej
D: w Europie

6. Na którym kontynencie spożywa się najmniej kakao:
A: w Azji
B: w Afryce
C: w Ameryce Południowej
D: w Europie

7. Ile pieniędzy rocznie wydają Polacy na zakup wyrobów czekoladowych?
A: 100 milionów złotych
B: ponad 6 miliardów złotych
C: 100 tysięcy złotych

Wskazówka: Weź pod uwagę, że w Polsce mieszka około 38 milionów ludzi.
8. Jak myślisz, ile dzieci pracuje przy zbieraniu ziaren kakao na farmach w Zachodniej Afryce?
A: 100 tysięcy
B: 1 milion
C: 2 miliony

9. Ile ziaren kakao marnuje się każdego roku ze względu na nieumiejętne dbanie o rośliny?
A: około 40%
B: około 10 %
C: około 80%

10. Jaki jest skutek powiększania plantacji kakaowca?
A: zmniejszanie powierzchni lasów deszczowych
B: wzrost cen czekolady
C: zmniejszenie produkcji czekolady

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odpowiedzi:
1:A; 2:B; 3:B; 4:B; 5:D; 6:B; 7:B; 8:C; 9:A; 10:A