Jak powstaje jedzenie?
Opis:
Załącznik 2 - materiały dodatkowe do scenariusza na temat wpływu produkcji żywności na środowisko.
Autor/Autorka (autorzy/autorki):
Izabela Parkitna-Mierzwa, Anita Ponikło, Anna Wiśniewska
Wydawca:
Fundacja Kultury Chrześcijańskiej ZNAK
Odniesienie do podstawy programowej: Jak dla odpowiedniego scenariusza. zwiń
Odniesienie do podstawy programowej:Jak dla odpowiedniego więcej
Garść faktów
Woda: 1 kromka chleba = ok. 48 litrów wody, czyli prawie 10 dużych butelek!
Transport: w skali światowej transport odpowiada za 20% emisji CO2. Samochodowe silniki spalinowe to emisja tlenków siarki, tlenków azotu, pyłów i toksyn, łatwo przyswajalnych metali ciężkich, węglowodorów. Czynniki te odpowiadają za kwaśne deszcze, smog, zapadanie na
bronchit, choroby płuc i oskrzeli, choroby serca i nowotwory.
Strona poświęcona tematyce zmian klimatycznych:
http://www.klimatdlaziemi.pl/
Informator dotyczący zużycia wody, wydany przez Komisję Europejską: http://www.generationawake.
eu/pl/przewodnik-konsumenta/poradnik-dotyczc-485cy-wody/