SCENARIUSZE

Wiosna w Azerbejdżanie

Opis: Scenariusz zajęć. Uczniowie poznają zwyczaje dotyczące wybranych świąt w Azerbejdżanie, znają podobieństwa i różnice ze zwyczajami polskimi.

Autor/Autorka (autorzy/autorki): Beata Szcześniak-Piwowarska



Wiosna w Azerbejdżanie

Przebieg zajęć


1. Usiądź z dziećmi w kole i powiedz, że wspólnie porozmawiacie o zwyczajach związanych z obchodami święta Nowruz – czyli Nowego Roku. Święto to jest obchodzone w pierwszy dzień wiosny w wielu krajach m.in. w Azerbejdżanie, Iranie, Turcji i w krajach Azji Centralnej. (1 minuta)

2. Pokaz uczniom na mapie świata lub na globusie gdzie leży Azerbejdżan? Opowiedz uczniom i uczennicom o tym jak obchodzone jest święto Nowruz w Azerbejdżanie - tekst na ten temat znajdziesz w materiale M.II.1. (6 minut)

3. Porozmawiaj z dziećmi:
  • Jakie zwyczaje związane ze świętem Nowruz was zaciekawiły?
  • Co łączy świąteczne zwyczaje różnych narodów? Jakie zwyczaje związane ze świętem Nowruz są podobne do zwyczajów świątecznych w Polsce (Proponowane odpowiedzi: odświętnie przybrany stół, sianie semeni, oblewanie się wodą, składanie życzeń, przygotowywanie świątecznych potraw w tym ciast, malowanie jajek, odwiedzanie rodziny, świąteczne porządki;)
  • Jakie zwyczaje związane ze świętowaniem pierwszego dnia wiosny są popularne w Polsce – czy są podobne do zwyczajów w Azerbejdżanie? (7 minut)

4. Podsumuj tę część, stwierdzeniem, że choć Polska i Azerbejdżan to odległe kraje o różnej tradycji i kulturze to wiele zwyczajów świątecznych jest bardzo podobnych. (1 minuta)

5. Opcjonalnie: wykonaj razem z dziećmi semeni (instrukcję jak to zrobić znajdziesz w materiale M.II.2). Zapytaj uczniów – dlaczego semeni jest symbolem odrodzenia i jakie podobne polskie zwyczaje znają? (10 minut)

Materiały dla ucznia do przygotowania semeni:
  • ozdobny talerzyk;
  • listek papierowego ręcznika lub lignina;
  • ziarna pszenicy, jęczmienia lub soczewicy;
  • woda.


Załączniki - materiały dla nauczyciela (stanowią osobnę moduły):
1. Informacja o święcie Nowruz – M.II.1,
2. Instrukcja jak przygotować semeni – M.II.2.