Mniej kupujemy – nie marnujemy
Opis:
Karta pracy "Matka Natura" - materiał dodatkowy dla scenariusza dla gimnazjum ukazującego uczniom zależności między oszczędzaniem żywności w Polsce a sytuacją w krajach Południa.
Autor/Autorka (autorzy/autorki):
Joanna Góral-Wojtalik, Gabriela Lipska-Badoti, Dorota Moran
Wydawca:
Instytut Globalnej Odpowiedzialności
Odniesienie do podstawy programowej: Jak dla właściwego scenariusza. zwiń
Odniesienie do podstawy programowej:Jak dla właściwego więcej
Grupa 1 – Matka Natura
Waszym zadaniem jest przedstawienie opinii z punktu widzenia Matki Natury. Wypowiedź nie powinna przekroczyć 3 minut. Uwzględnijcie następujące fakty.
Nadmierna konsumpcja pochłania coraz więcej zasobów środowiska natural- nego. Zasoby nie są nieskończone. Ropa, węgiel, gaz są zasobami nieodnawialny- mi. Dostęp do wody jest coraz większym wyzwaniem w różnych regionach świata.
Wyprodukowanie żywności, która potem zostaje zmarnowana, jest zmarnowaniem konkretnej ilości zasobów.
Przeciętny mięsożerca w Wielkiej Brytanii zjada w swoim życiu 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 15 kaczek, 7 królików, 1,5 gęsi i prawie pół tony ryb. Aby dostarczyć mięso konsumentom, niezbędna jest odpowiednia ilość paszy. Wycina się więc coraz więcej lasów, aby udostępnić teren potrzebny do uprawy roślin, którymi karmi się zwierzęta. Wycinanie lasów przyczynia się do powstawania zmian klimatycznych.
Około 20% produkcji gazów cieplarnianych wiąże się z produkcją, przetwarza- niem, transportem i przechowywaniem żywności. Gdyby ludzie w krajach Północy ograniczyli marnowanie żywności, zmniejszyliby negatywny wpływ na środowisko.