Odniesienie do podstawy programowej: zwiń
Odniesienie do podstawy programowej: więcej
1. Nosacz
Jest to maĹpa z rodziny makakowatych, zamieszkuje przybrzeĹźne lasy namorzynowe oraz lasy deszczowe wyspy Borneo. Samce osiÄ
gajÄ
wzrost 72 centymetrĂłw i waĹźyÄ mogÄ
ponad 20 kilogramĂłw, samice sÄ
nieco mniejsze i lĹźejsze. CharakterystycznÄ
cechÄ
u samcĂłw tego gatunku
jest dĹugi, zwisajÄ
cy nos, ktĂłrego dĹugoĹÄ moĹźe dochodziÄ do 10 centymetrĂłw. Samice majÄ
nos krĂłtki i zadarty ku gĂłrze. ZwierzÄta te prowadzÄ
gĹĂłwnie nadrzewny tryb Ĺźycia, sÄ
aktywne w ciÄ
gu dnia. PodstawÄ ich diety stanowiÄ
liĹcie i owoce, zjadajÄ
teĹź drobne bezkrÄgowce.
ĹťyjÄ
w grupach rodzinnych zĹoĹźonych z samca, kilku samic i potomstwa, mĹode pozostajÄ
przy matce przez pierwszy rok Ĺźycia. MaĹpy te Ĺwietnie pĹywajÄ
i nurkujÄ
. Jest to gatunek zagroĹźony wyginiÄciem, gĹĂłwnie z powodu deforestacji wyspy Borneo.
2. Waran z Komodo
CzÄsto nazywany jest teĹź smokiem z Komodo, jest to najwiÄksza ĹźyjÄ
ca obecnie jaszczurka.
DĹugoĹÄ jego ciaĹa moĹźe siÄgaÄ 3 metrĂłw, a waga 150 kilogramĂłw. Ĺťyje na naleĹźÄ
cych do Indonezji wyspach Archipelagu Sundajskiego, liczebnoĹÄ gatunku to obecnie okoĹo 6 tysiÄcy osobnikĂłw. Zamieszkuje tereny krzewiaste i zadrzewione. Jest miÄsoĹźerny, poluje gĹĂłwnie na ptaki i ssaki, jest w stanie zabiÄ nawet bardzo duĹźe zwierzÄ, np. bawoĹa lub jelenia. Nie ma naturalnych wrogĂłw, najwiÄkszym zagroĹźeniem jest dla niego czĹowiek. Jest to gatunek naraĹźony na wyginiÄcie, aby go chroniÄ utworzono w 1980 roku Park Narodowy Komodo.
3. Orangutan sumatrzaĹski
Jest to jeden z dwĂłch gatunkĂłw orangutanĂłw wystÄpujÄ
cych na Ĺwiecie. PomiÄdzy nim a jego kuzynem zamieszkujÄ
cym wyspÄ Borneo wystÄpuje sporo róşnic zarĂłwno w wyglÄ
dzie, jak i w zachowaniu. Orangutan sumatrzaĹski jest nieco mniejszy od krewniaka, samce tego gatunku osiÄ
gajÄ
okoĹo 1,4 metra wysokoĹci i waĹźÄ
okoĹo 90 kilogramĂłw, samice sÄ
zdecydowanie mniejsze. Gatunek ten Ĺźywi siÄ przede wszystkim owocami i owadami, ale nie gardzi teĹź jajami ptakĂłw i drobnymi krÄgowcami. ZwierzÄ to prowadzi gĹĂłwnie nadrzewny tryb Ĺźycia, dziÄki czemu unika atakĂłw drapieĹźnikĂłw, sprawnie i szybko potrafi przeskakiwaÄ z drzewa na drzewo. Orangutany sumatrzaĹskie sÄ
endemitami, wystÄpujÄ
tylko w pĂłĹnocnej czÄĹci indonezyjskiej
wyspy Sumatra, jest to gatunek skrajnie zagroĹźony wyginiÄciem, obecnie Ĺźyje okoĹo 7 tysiÄcy osobnikĂłw. Nazwa zwierzÄcia pochodzi od malezyjskich sĹĂłw orang hutan, co oznacza âleĹny czĹowiekâ.
4. Kakadu şóĹtolica
Ptak ten zamieszkuje wyspy Indonezji, jego naturalnym siedliskiem sÄ
lasy podzwrotnikowe.
OsiÄ
ga 30-40 centymetrĂłw dĹugoĹci, a waĹźy okoĹo 350 gramĂłw. Ma biaĹe upierzenie i charakterystyczny, cytrynowoşóĹty czub na gĹowie, ktĂłry stroszy, gdy jest zaniepokojony lub podekscytowany. Jego nazwa pochodzi od şóĹtych lub pomaraĹczowych ârumieĹcĂłwâ na policzkach.
Ĺťyje w niewielkich stadach, zwykle nie przekraczajÄ
cych 10 osobnikĂłw, choÄ obserwowano teĹź znacznie wiÄksze grupy tych ptakĂłw. Ĺťycie spÄdza wysoko w konarach drzew, Ĺźywi siÄ owocami, nasionami i pÄdami roĹlin. Na wolnoĹci jest to gatunek krytycznie zagroĹźony, do czego przyczy-
niĹy siÄ przede wszystkim odĹowy tych ptakĂłw do hodowli oraz wycinanie lasĂłw stanowiÄ
cych ich Ĺrodowisko Ĺźycia.
5. NosoroĹźec sumatrzaĹski
Jest to najmniejszy gatunek nosoroĹźca, dĹugoĹÄ jego ciaĹa nie przekracza 250 centymetrĂłw, maokoĹo 130 centymetrĂłw wysokoĹci i waĹźy maksymalnie 1 tonÄ. CharakterystycznÄ
cechÄ
odróşniajÄ
cÄ
go od jego krewniakĂłw jest dĹuga, rzadka, brÄ
zowa sierĹÄ porastajÄ
ca skĂłrÄ. Podobnie jak nosoroĹźce afrykaĹskie posiada 2 rogi â pierwszy, dĹuĹźszy (15-25 centymetrĂłw) znajduje siÄ w przedniej czÄĹci pyska, drugi, krĂłtszy, umiejscowiony jest pomiÄdzy oczami zwierzÄcia. Jest roĹlinoĹźerny, Ĺźywi siÄ liĹÄmi, owocami, pÄdami i korÄ
roĹlin, zjada okoĹo 50 kilogramĂłw pokarmu dziennie. Ĺťyje jedynie w kilku enklawach na indonezyjskich wyspach Borneo i Sumatrze oraz na PĂłĹwyspie Malajskim. Liczba osobnikĂłw tego gatunku szacowana jest na okoĹo 300 sztuk, z czego wiÄkszoĹÄ Ĺźyje w rezerwatach. Przyczynami zmniejszenia siÄ populacji nosoroĹźca sumatrzaĹskiego sÄ
polowania (rogi tych zwierzÄ
t osiÄ
gajÄ
na czarnym rynku niebotyczne ceny) oraz niszczenie tropikalnych lasĂłw, bÄdÄ
cych ich naturalnym Ĺrodowiskiem Ĺźycia
6. Tapir malajski
Zamieszkuje azjatyckie wilgotne lasy rĂłwnikowe z gÄstym poszyciem, wystÄpuje w Malezji, Birmie i na Sumatrze. Jest wiÄkszy od swoich amerykaĹskich kuzynĂłw, osiÄ
ga do 2,5 metra dĹugoĹci i do 1,2 metra wysokoĹci w kĹÄbie, samice sÄ
wiÄksze od samcĂłw. Gatunek ten charakteryzuje siÄ ciekawym umaszczeniem â gĹowa, szyja, ogon i koĹczyny zwierzÄcia sÄ
czarne, grzbiet jest natomiast jasny, prawie biaĹy. Umaszczenie stanowi dobry kamuflaĹź w cienistym podszycie, zwĹaszcza podczas ksiÄĹźycowych nocy â tapir jest bowiem zwierzÄciem ĹźerujÄ
cym
nocÄ
. Jest roĹlinoĹźerny, Ĺźywi siÄ roĹlinnoĹciÄ
bagiennÄ
i wodnÄ
oraz liĹÄmi drzew i krzewĂłw.
Uwielbia kÄ
piele bĹotne i chÄtnie zanurza siÄ w wodzie â zwĹaszcza podczas upaĹĂłw. Jest to gatunek zagroĹźony wyginiÄciem.