Cele:
- pokazanie związków pomiędzy produkcją żywności a użyciem wody i emisją CO2 do atmosfery
- pokazanie sposobów zapobiegania marnotrawieniu żywności w skali lokalnej i globalnej
Potrzebne materiały: pocięte karty z zestawem produktów oraz ilością zużytej wody i emitowanej ilości CO2, kartki
papieru, przybory do pisania
Przebieg ćwiczenia:
Rozdaj uczniom w parach pociętą według przerywanych linii kartę (Materiał dodatkowy nr 4). Zadaniem uczniów jest dopasowanie produktu do ilości wody, jaka jest zużywana do jego wyprodukowania oraz ilości wyemitowanego podczas całego procesu produkcyjnego CO2. Gdy uczniowie wykonają zadania, przeczytaj prawidłowe odpowiedzi, a następnie zapytaj klasę, co ich najbardziej zaskoczyło w przytoczonych danych?
Razem z uczniami zastanówcie się teraz, z czym wiąże się marnowanie żywności w kontekście przytoczonych wcześniej danych? Podsumowując wypowiedzi uczniów zwróć uwagę, że marnowanie żywności wiąże się z marnowaniem energii, wody, wszystkich produktów niezbędnych do wyprodukowania jedzenia.
Opowiedz teraz uczniom o tym, że w skali międzynarodowej podejmowane są różne inicjatywy, których celem jest wykorzystanie nadwyżki żywności na pomoc potrzebującym (PEAD). Poproś uczniów, aby spojrzeli jeszcze raz na kartę z wypisanymi produktami i zużywaną do ich produkcji wodą i energią i zastanowili się w parach, które z wymienionych produktów można przekazywać w formie pomocy. Następnie czytaj po kolei produkty z listy i poproś uczniów, aby podnosili rękę na znak, że ich zdaniem ten produkt może być wykorzystywany w ramach pomocy typu PEAD*. Po każdym produkcie zapytaj wybrane osoby, dlaczego ich zdaniem dany produkt nadaje się lub nie do wykorzystania podczas pomocy. Wypowiedzi zapisuj na
tablicy (po lewej stronie cechy produktu, które sprawiają, iż nadaje się on do wykorzystywania w pomocy, po prawej
– cechy uniemożliwiające wykorzystywanie w pomocy).
Na zakończenie podsumuj wypowiedzi uczniów. Zwróć uwagę, że tylko niektóre produkty mogą zostać przekazane na rzecz potrzebujących (produkty suche, konserwy etc), oraz że rozdawnictwo produktów jest działaniem tymczasowym, niezbędnym w przypadku natychmiastowej, doraźnej pomocy, nie rozwiąże jednak długofalowo problemu z brakiem dostępu do żywności, np. w rodzinach dotkniętych długotrwałym ubóstwem.
- PEAD - Europejski Program Pomocy Żywnościowej, którego celem jest bezpłatne przekazywanie osobom potrzebującym
żywności pochodzącej z rezerw UE poprzez akredytowane organizacje charytatywne z terenu Wspólnoty.
Źródło: http://www.bzsos.pl/www2/index.php?option=com_
content&view=article&id=73&Itemid=108