Ghana - trudna droga do rozwoju
Opis:
Załącznik nr 1 - Produkcja kakao
Autor/Autorka (autorzy/autorki):
Dominika Oliwa, Ewelina Osińska, Katarzyna Zielonka, uzup. Karolina Kryściak
Wydawca:
Salezjański Wolontariat Misyjny "Młodzi Światu"
Odniesienie do podstawy programowej: Jak dla właściwego scenariusza zwiń
Odniesienie do podstawy programowej:Jak dla właściwego więcej
Załącznik nr 1 - Produkcja kakao
Farmerzy hodują i zbierają plony – kakaowe strąki zawierające białe ziarna kakaowe.
Ziarna fermentują w liściach bananowych przez 6 dni. To tu zyskują ów “czekoladowy” smak i kolor.
Ziarna przez 10 dni schną rozłożone na długich stołach.
Ziarna są pakowane do toreb i przewożone do lokalnego skupu rejestrującego (przygotowującego do ważenia).
ŹRÓDŁO: www.kuapakokoo.com